Φροντίδα κοσμημάτων

Η λαμπρότητα, η αντίσταση στη συσσώρευση βακτηριδίων και η σπανιότητα του ασημιού, το καθιστούν ιδανικό ως μέταλλο για την κατασκευή κοσμημάτων!

«Λευκό και γυαλιστερό»

Το ασήμι είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που επεξεργάστηκαν και χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι. Όταν είναι γυαλισμένο λάμπει σε εξαιρετικό βαθμό, περισσότερο και από την πλατίνα. Για αυτό και το χημικό σύμβολο του ασημιού είναι το “Ag”, που προέρχεται από την Λατινική λέξη “argentum” που σημαίνει «λευκό και γυαλιστερό». H Λατινική λέξη προέρχεται από το Ελληνική «άργυρος» με προέλευση από το επίθετο «αργός» που στην αρχαία Ελλάδα είχε και την έννοια του «λαμπερός». Η λέξη «ασήμι» προέρχεται από την έκφραση «άσημος άργυρος», που σημαίνει άργυρος χωρίς σήμανση. Το ασήμι ανήκει στην κατηγορία των ευγενών μετάλλων μαζί με το ρουθήνιο, το ρόδιο, το ιρίδιο, το παλλάδιο, το όσμιο και το χρυσό.

Ως πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων αλλά και ως προϊόν αποταμίευσης και συναλλαγών. Για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές μετράται με την ουγγιά και τίθεται υπό διαπραγμάτευση, όπως και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, στις διεθνείς χρηματαγορές. Από ασήμι κατασκευάζονται και αναμνηστικά μετάλλια και τρόπαια, ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1970 κατασκευάζονταν και ασημένια νομίσματα. Επειδή είναι ο ισχυρότερος αγωγός θερμότητας και ηλεκτρικού ρεύματος από όλα τα μέταλλα, χρησιμοποιείται και σε πάρα πολλούς τομείς της τεχνολογίας ως υλικό βιομηχανικών-επιστημονικών εφαρμογών.

Το ασήμι ως κόσμημα

Το ασήμι στα κοσμήματα μπορεί να έχει διάφορες όψεις, ανάλογα με τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν για την κατασκευή , όπως γυαλιστερή, ματ, οξειδωμένη, αμμοβολής, σατινέ ή και αντικέ.

Tο καθαρό ασήμι είναι σχεδόν τόσο μαλακό όσο και ο χρυσός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να δημιουργηθούν ανθεκτικά αντικείμενα από αυτό. Έτσι οι αργυροχρυσοχόοι για την κατασκευή των κοσμημάτων το αναμιγνύουν με άλλα πιο σκληρά μέταλλα. Στα χαρακτηριζόμενα ως «ασημένια κοσμήματα» η ανάμειξη αυτή γίνεται με αναλογία ποσοστού 92,5% (έως 95%) για το ασήμι και για αυτό τα γνήσια ασημένια κοσμήματα φέρουν την σχετική σφραγίδα 925. Μπορεί κανείς να συναντήσει και κοσμήματα με μικρότερη ποσοστιαία περιεκτικότητα σε ασήμι, αυτά όμως δεν χαρακτηρίζονται ως «ασημένια» και φυσικά δε θα βρείτε τέτοια στο emmanuela.gr.

Όμως για να χαιρόμαστε τα ασημένια κοσμήματά μας και να εντυπωσιάζουμε πάντα όταν τα φοράμε, πρέπει να τα προσέχουμε και να τα φροντίζουμε.

Στο εργαστήριο μας εφαρμόζουμε τεχνικές για την κατασκευή των ασημένιων κοσμημάτων που τα καθιστούν πιο ανθεκτικά, ώστε να τα χαίρεστε και να τα φοράτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να είναι απαραίτητο να τα καθαρίζετε ή να τα επισκευάζετε συχνά.

Όταν τα σχέδια και οι συνθήκες κατασκευής το επιτρέπουν επιροδιώνουμε τα ασημένια μέρη, ώστε να μη «μαυρίζουν» και να είναι πιο ανθεκτικά στα χτυπήματα και τις στρεβλώσεις. Το ρόδιο, που ανήκει στην οικογένεια των πλατινών, είναι εξαιρετικά ακριβό ευγενές μέταλλο, πιο σκληρό από το ασήμι, αλλά το ίδιο λαμπερό και δεν «μαυρίζει». Για τα σκούρα μέρη των κοσμημάτων εφαρμόζουμε μαύρη επιροδίωση. Τέλος πολλά ασημένια κοσμήματα μας είναι επιχρυσωμένα με χρυσό 24Κ, που φυσικά δε μαυρίζει.

Το «μαύρισμα» στα ασημένια κοσμήματα

Τα ασημένια κοσμήματα δεν επηρεάζονται σημαντικά από εξωτερικούς παράγοντες παρά μόνο «μαυρίζουν» ανά διαστήματα - όταν δεν είναι επιροδιωμένα ή επίχρυσα - σχηματίζοντας λεκέδες, οι οποίοι σε αρχικό στάδιο απομακρύνονται πολύ εύκολα με ένα μαλακό πανί και λίγο τρίψιμο. Αν τα ασημένια κοσμήματά μας έχουν «μαυρίσει» πολύ, χρησιμοποιούμε κάποιο καθαριστικό υγρό για ασημένια αντικείμενα, από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Το «μαύρισμα οφείλεται σε επιφανειακή οξείδωση η οποία προκαλείται από την επαφή του ασημιού με το θειάφι που υπάρχει στον αέρα της ατμόσφαιρας.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε υγρά για το γυάλισμα, καθώς είναι πιθανόν να αποχρωματιστούν άλλα στοιχεία του κοσμήματός μας, όπως οι ημιπολύτιμοι λίθοι, τα κοράλλια και τα μαργαριτάρια.
Προσεκτικά καθαρίζουμε μόνο τις ασημένιες επιφάνειες με ένα βαμβακερό μαλακό πανί, το οποίο πρώτα έχουμε μουσκέψει με το υγρό καθαριστικό. Τρίβουμε με οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις και όχι με κυκλικές.


Οδοντόκρεμα; Μάλλον όχι…

Η γνωστή συμβουλή ότι για να γυαλίσουμε καλά το ασήμι χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα δεν είναι και τόσο σοφή, αφού οι οδοντόκρεμες περιέχουν διαβρωτικούς παράγοντες οι οποίοι εντέλει προκαλούν γρήγορα περισσότερο «μαύρισμα». Για αυτό και δε συνιστούμε αυτήν την πρακτική γυαλίσματος.

Οι «κανόνες» του ασημιού...

Όπως όλα τα κοσμήματα, για να παραμένουν και τα ασημένια πάντοτε λαμπερά και όμορφα σαν καινούργια, πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες:

  • Δε τα φοράμε ποτέ όταν είμαστε ιδρωμένοι, όταν κολυμπάμε, κάνουμε γυμναστική ή έντονες χειρονακτικές εργασίες, καθώς το χλώριο της πισίνας, η υγρασία και τα άλατα του ιδρώτα είναι εχθροί του ασημιού, ενώ το ασήμι μπορεί εύκολα να χαραχθεί από μικροχτυπήματα και να αλλοιωθεί από πιέσεις.
  • Φροντίζουμε να εφαρμόσουμε πρώτα τα προϊόντα καλλωπισμού που χρησιμοποιούμε (make up, άρωμα, λακ, κρέμες κλπ) και κατόπιν να φορέσουμε τα ασημένια κοσμήματά μας. Το ασήμι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα χημικά και οξέα που περιέχουν αυτά τα προϊόντα.
  • Είναι καλό να καθαρίζουμε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί τα ασημένια κοσμήματα μας μετά από κάθε χρήση. Ακόμη καλύτερο να τα πλένουμε με χλιαρό νερό και λίγο σαπούνι. Αφού τα στεγνώσουμε καλά με προσεκτικό σκούπισμα, τα αποθηκεύουμε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα κοσμήματά μας. Έτσι απομακρύνουμε τους διαβρωτικούς παράγοντες που προσκολλώνται σε αυτά.
  • Τα αποθηκεύουμε σε στεγανά πλαστικά σακουλάκια, κατά προτίμηση αυτά που «σφραγίζουν» και απομονώνουν το περιεχόμενο, εμποδίζοντας το να έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
  • Τα τοποθετούμε ξεχωριστά από άλλα κοσμήματα ή σκληρά αντικείμενα που ενδεχομένως να χαράξουν την επιφάνεια του ασημιού.
  • Τα φυλάσσουμε σε μέρος που δεν το «βλέπει» το φως.

Τέλος, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές λωρίδες ή υφάσματα με αντιδιαβρωτική για το ασήμι δράση. Μπορούμε τις τοποθετήσουμε στα μέρη που αποθηκεύουμε τα κοσμήματα μας για να τα προστατεύσουμε από τη διάβρωση, μακροχρόνια και πιο αποτελεσματικά.

Έχετε άλλες απορίες;

Στο emmanuela.gr θα χαρούμε να σας δώσουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά που χρησιμοποιούμε στα κοσμήματά μας, καθώς και για τις τεχνικές μας. Παρακαλούμε μη διστάσετε να υποβάλετε ερωτήσεις και απορίες στο info@emmanuela.gr ή και τηλεφωνικά στο (+30) 239 1021132.